Savantsyndroom versus kwantumcomputer
Deze jongen, Daniel Tammet, ervaart nummers als kleuren en vormen. Hij kan rekensommen uitvoeren die voor gewone stervelingen alleen met hulp van een calculator te maken zijn. Het antwoord van een rekensom ontstaat organisch in zijn hoofd. Hij ziet nieuwe kleuren en een nieuwe vorm ontstaan en daarna kan hij die vorm uitlezen in een reeks cijfers: de uitkomst van de rekensom. Hij heeft het getal PI tot 22.500 cijfers achter de komma uit z'n hoofd geleerd en die in een sessie van 5 uur foutloos gereciteerd. Hij is verder goed in het leren van een taal. Hij nam de opdracht van Discovery aan om in één week IJslands te leren. Een week later was hij in deze taal in gesprek te zien op de IJslandse televisie.
Wat me vooral boeide was hoe het antwoord op een rekensom in zijn hoofd ontstaat. Dat lijkt veel op hoe kwantumcomputers werken. Het antwoord ontstaat niet lineair, via een reeks te volgen subberekeningen, maar rijst op uit een zee van kabbelende ondefinieerbare activiteitjes.
Uit mijn eigen zee van kabbelende ondefinieerbare activiteitjes rijst weinig briljants op, behalve het idee: zou dankzij Daniel Tammet te bewijzen zijn dat het brein functioneert als een kwantumcomputer? En als het brein werkelijk een kwantumcomputer is, valt dan uit zijn anatomie te herleiden hoe een kwantumcomputer gebouwd kan worden?
Sommigen noemen Daniel Tammet de steen van Rosetta, omdat hij één van de heel weinige mensen met een dergelijke stoornis / gave is die kan uitleggen wat zich in zijn hoofd afspeelt. Ben benieuwd of dat wat oplevert...
Links:
Daniel Tammet - Extraordinary people / Discovery Channel
A Look at an Autistic Savant's Brilliant Mind from NPR's Talk of the Nation
Labels: kwantumfysica, psychologie, wiskunde