zondag, juni 29, 2008

Savantsyndroom versus kwantumcomputer

Ik kon vannacht de slaap niet vatten en kwam al googelend en youtubend terecht bij een serie documentaires van Discovery Channel: Extraordinary people. De aflevering Brainman, over een jongen met een autismestoornis, boeide me vooral. Hebben we hier te maken met een bewijs dat onze hersenen als een kwantumcomputer functioneren?

Deze jongen, Daniel Tammet, ervaart nummers als kleuren en vormen. Hij kan rekensommen uitvoeren die voor gewone stervelingen alleen met hulp van een calculator te maken zijn. Het antwoord van een rekensom ontstaat organisch in zijn hoofd. Hij ziet nieuwe kleuren en een nieuwe vorm ontstaan en daarna kan hij die vorm uitlezen in een reeks cijfers: de uitkomst van de rekensom. Hij heeft het getal PI tot 22.500 cijfers achter de komma uit z'n hoofd geleerd en die in een sessie van 5 uur foutloos gereciteerd. Hij is verder goed in het leren van een taal. Hij nam de opdracht van Discovery aan om in één week IJslands te leren. Een week later was hij in deze taal in gesprek te zien op de IJslandse televisie.

Wat me vooral boeide was hoe het antwoord op een rekensom in zijn hoofd ontstaat. Dat lijkt veel op hoe kwantumcomputers werken. Het antwoord ontstaat niet lineair, via een reeks te volgen subberekeningen, maar rijst op uit een zee van kabbelende ondefinieerbare activiteitjes.

Uit mijn eigen zee van kabbelende ondefinieerbare activiteitjes rijst weinig briljants op, behalve het idee: zou dankzij Daniel Tammet te bewijzen zijn dat het brein functioneert als een kwantumcomputer? En als het brein werkelijk een kwantumcomputer is, valt dan uit zijn anatomie te herleiden hoe een kwantumcomputer gebouwd kan worden?

Sommigen noemen Daniel Tammet de steen van Rosetta, omdat hij één van de heel weinige mensen met een dergelijke stoornis / gave is die kan uitleggen wat zich in zijn hoofd afspeelt. Ben benieuwd of dat wat oplevert...

Links:
Daniel Tammet - Extraordinary people / Discovery Channel
A Look at an Autistic Savant's Brilliant Mind from NPR's Talk of the Nation

Labels: , ,

vrijdag, juni 27, 2008

VVD en kernenergie

Mark Rutte heeft het licht gezien: door kernenergie massaal in te zetten kan Nederland zijn CO2-uitstoot drastisch reduceren en voldoen aan alle Kyoto-protocollen.

Een VVD'er die aan het milieu denkt... dat is als een aap die viool speelt. Daar moet wel een luchtje aan zitten.

Natuurlijk geeft de VVD niet om het milieu. De VVD geeft om het op gang houden van de economie. Door het bouwen van kernenergiecentrales kunnen we aan onze eigen energiebehoefte voldoen zonder CO2-uitstoot en genoeg overhouden om het te verkopen aan omringende landen. Jemig, dat we die goeie ouwe kernenergie vergeten waren!

Daar is de oude kernenergie-lobby weer en moeten de tegenargumenten blijkbaar weer van zolder gehaald worden.
1. Kernenergie is een fossiele brandstof en net als olie niet onuitputtelijk. Als we kernenergie massaal inzetten is het rond 2020 uitgeput.
2. Kernafval uit kerncentrales is hoogradioactief en heeft duizenden jaren nodig om zijn straling te verliezen, ver voorbij elke politieke tijdspanne.
3. Veilige opslag kan alleen in aardlagen in het buitenland. Of die aardlagen voor duizenden jaren stabiel blijven, kan aannemelijk zijn, maar niet worden gegarandeerd. De vaten zelf mogen in die vele eeuwen niet gaan lekken. Transport naar het buitenland is onveilig en het land dat het risico op zich neemt zal een vette rekening presenteren. Duizenden jaren opslag voor tientallen jaren energie, niet zo efficiënt.
4. Lekken van straling. Rond kerncentrales komen meer gevallen van leukemie voor bij kinderen.
5. Terrorisme. Kerncentrales en kernafval-opslag zijn geweldige doelwitten om met weinig inspanning veel te bewerkstelligen. Vuile bommen maken van zoekgeraakt afval is ook iets wat terroristen graag doen.
6. Het non-proliferatie verdrag verbiedt productie van kernwapens. Maar waar kernenergieproductie eindigt en kernbomproductie begint is moeilijk te bepalen (zie Iran).
7. Het delven van uranium is milieu-onvriendelijk: uraniumstof in de atmosfeer en productie van CO2.
8. Kerncentrales zijn buitengewoon veilig. Maar als het mis gaat, gaat het goed mis. Een klein land als Nederland zou compleet ontwricht raken, voor tientallen jaren.
9. Net als olie is het zonde om uranium te verstoken, omdat we niet weten of we deze stoffen in de -verre- toekomst misschien hard nodig zullen hebben.

Kernenergie is een verouderde technologie. De VVD zou moet investeren in een kennis-economie en Philips aan het werk zetten om zonne- en windenergie te perfectioneren.

Zonnecellen staan op het punt rendabeler te worden dan olie (minder kosten per KwH), dankzij nieuwe vindingen.

De denkfout die Mark Rutte maakt is dat we uitontwikkeld zijn wat onuitputtelijke energiebronnen betreft. Niets is minder waar! We staan op het randje van een energierevolutie. Wie nu investeert, maakt straks vette winsten. Heb ik nou je aandacht, Mark?

Labels:

zaterdag, juni 21, 2008

Amazing inventions (1)

Labels: ,

Reageerbuis nieuws

Rekenvaardigheid ontdekt in primitieve levensvormen

Wiskunde lijkt niet langer voorbehouden aan de mens. In een laboratorium in Zwitserland hebben onderzoekers definitief aangetoond dat bacteriën kunnen vermenigvuldigen.

Kennis van getal PI ouder dan gedacht

Archeologen hebben bewijzen gevonden dat het getal PI al bekend was in de prehistorie. In oude grotschilderingen ontdekten ze geometrische patronen waaronder cirkels. Metingen wezen uit dat de omtrek van deze cirkels gedeeld door hun diameter zonder uitzondering het getal PI opleverde.

Abducted by Chinese creatures

Nu China via back-engineering de oude bekende ufo nieuw leven heeft ingeblazen en de eerste proefvlucht een feit is, duiken nu al berichten op van mensen die beweren te zijn ontvoerd door Chineze wezens. "Ze hadden een vreemde, geelkleurige huid en staarden me aan met spleetvormige ogen", aldus een van de ontvoerden. "Ze lazen vreemde figuratieve inscripties en aten hun eten met stokjes." De ontvoerden werden plotseling de ufo uitgezet toen een van hen de mensenrechten aan de orde wilde stellen. Ze kregen kleine plastic zakjes mee met daarin een rode substantie met een uiterst scherpe en peperige smaak.

Labels:

vrijdag, juni 20, 2008

Vrije energie

De uitvinding van een perpetuüm mobilé, een apparaat dat beweegt en blijft bewegen zonder energie toe te voegen, wordt algemeen als een sprookje gezien. De bekende wet van behoud van energie zegt namelijk dat energie niet uit het niets kan ontstaan. Maar hoe wetmatig is deze wet?

De wet heeft zijn bestaansrecht ruimschoots verdiend want vele natuurkundige experimenten bevestigen haar gelijk. Maar daarmee is er nog geen bewijs dat de wet in alle gevallen opgaat. Dat komt omdat in de natuurkunde een wet nooit definitief bewezen kan worden, alleen gefalsificeerd. De wet zou namelijk ogenblikkelijk uit het wetboek geschrapt worden als iemand onomstotelijk aantoont dat er wél energie uit niets kan ontstaan.

Die kans is natuurlijk uiterst gering, maar dat let een heleboel enthousiaste gekken niet om met tandwielen en magneten aan de gang te gaan om tóch die vrije energie te ontsluiten.

De wet zegt dat in een gesloten systeem de hoeveelheid energie constant is. Een fietswiel bijvoorbeeld dat vrij ronddraait, draait steeds langzamer. Niet omdat de bewegingsenergie verdwijnt, maar omdat die energie via wrijving wordt omgezet in andere energie: warmte. Je eindigt met een stilstaande fiets in een ruimte die iets warmer is geworden en de totale energie blijft dus behouden.

Andersom zou het mogelijk moeten zijn om de kamer kouder te laten worden en met de uit de warmte verkregen energie de stilstaande fiets weer te laten draaien. Daarmee schend je de wet van behoud van energie inderdaad niet, maar is er toch sprake van een wetsovertreding. De tweede wet van thermodynamica bepaalt namelijk dat de hoeveelheid chaos in een gesloten systeem altijd zal toenemen. Omdat een ruimte vol met chaotisch bewegende warme luchtdeeltjes chaotischer is dan een netjes ronddraaiend fietswiel is het als onmogelijk te beschouwen dat deze omzetting naar een minder chaotische toestand zomaar plaats zou kunnen vinden. Overigens niet per definitie onmogelijk, maar kansberekeningstechnisch onmogelijk.

Een apparaat dat merkbaar of onmerkbaar energie tapt uit zijn omgeving om te bewegen, kun je geen perpetuüm mobilé noemen. Uiteindelijk zal de energie in zijn omgeving op zijn en zal het apparaat tot stilstand komen.

Maar wat als de omgeving waaruit het apparaat energie kan putten niets minder is dan het schier onuitputtelijke universum zelf? Het universum is ondenkbaar groot en dijt met ongelooflijke snelheid naar alle kanten uit. De hoeveelheid chaos in dit universum neemt zeer snel toe.

Mocht nu een apparaat in staat zijn energie te tappen van het universum, dan zal dit apparaat ervoor zorgen dat er lokaal meer orde ontstaat en daarmee schijnbaar de tweede wet van de thermodynamica schenden. Maar de toename van chaos in het universum is zoveel groter, dat de wet mogelijk toch niet geschonden wordt.

Perpetuüm mobilé ontwerpers maken vaak gebruik van magneten. Magneten zijn magnetisch vanwege kwantumfysische eigenschappen (spin van elektronen en het uitsluitingsprincipe van Pauli). We weten niet genoeg van kwantumprocessen af om bij voorhand de mogelijkheid af te wijzen dat daar op een of andere manier energie uit valt te halen.

Wees dus gewaarschuwd, de volgende keer als je iemand wilt uitlachen die zijn perpetuüm mobilé demonstreert. Gun hem het kleine voordeel van de gruwelijk grote twijfel.

En... de vrije energie apparaten die bedacht worden zijn een kunstvorm op zich.

Youtube links:
Brandstofloze waterkoker
Overdenking
Uitklap rad
Precision Twin Cylinder Stirling Engine
Tesla turbine

Nieuwe energie

Labels:

woensdag, juni 18, 2008

Mars ijs

Labels: ,

Generatio spontanea

De vijver in onze achtertuin ligt er nog maar net. Gevuld met water, maar we hebben nog geen vissen gekocht. Dat hoeft ook niet meer, want die vissen zitten er al in.

Vanmiddag zagen we kleine, grijze visjes baantjes trekken in onze vijver. Die vissen zijn niet over land naar de vijver gekropen. De kans dat een vogel ze heeft laten vallen is ook klein. Nee, hier moet toch sprake zijn van het spontaan ontstaan van leven uit levenloze materie!

Aristoteles bedacht de theorie Generatio Spontanea, omdat hij het spontaan ontstaan van leven om zich heen zag gebeuren. Als je vuilnis maar lang genoeg liet staan, ontstonden er vanzelf ratten uit, vliegen ontstonden als vanzelf uit kadavers, enzovoort. Maar sinds 1860 weten we dankzij proefjes van Louis Pasteur dat zelfs bacteriën niet vanzelf ontstaan. Leven ontstaat alleen uit ander leven.

Maar is dat wel zo? Toen de aarde nog woest en ledig was en geen enkele levensvorm op land of in zee vertoefde, gebeurde er op een dag een wonder en zie: leven! Het feit dat wij bestaan, bewijst dat er wel degelijk generatio spontanea kan optreden. Als het één keer is gebeurd, moet het vaker kunnen gebeuren, toch?

Dus misschien bewijst onze vijver wel degelijk dat er continu, op vele plekken op aarde, nieuwe levensvormen ontstaan uit levenloos materiaal. Bewijs het tegendeel maar eens, zou ik zeggen. Ha!

Er is, helaas, zo'n tegenbewijs. Al het leven op aarde slaat zijn erfelijke informatie op in DNA. Dat DNA maakt gebruik van een alfabet van vier letters: A, C, G en T (de letters staan voor de stofjes adenine, cytosine, guanine en thymine). De keuze voor deze letters is willekeurig. Als we in een laboratorium een letter vervangen door een andere, werkt het DNA nog net zo goed. Als leven opnieuw zou ontstaan, zou de kans dat dezelfde vier letters gekozen werden klein zijn.

Maar hoeveel levensvormen biologen inmiddels ook al hebben geanalyseerd, toch kwamen ze nooit een ander alfabet tegen dan A, C, G en T. Dat toont aan dat het spontaan ontstaan van leven toch maar één keer moet hebben plaatsgevonden op deze planeet. De visjes in onze vijver zijn er dus toch niet vanzelf in gekomen. Misschien zaten er wel eitjes in de waterplanten die de buurman ons gegeven heeft.

Wat zegt dit over de kansen op ontstaan van leven op andere planeten? Als het leven hier maar één keer spontaan kan ontstaan, is de kans dat zoiets elders gebeurt misschien wel heel klein. Of zijn de omstandigheden nu minder goed dan ze ooit waren op een woeste en ledige planeet? Of worden nieuwe levensvormen misschien genadeloos weggeconcurreerd door gevestigde levensvormen?

Waarom genereert één antwoord altijd spontaan nieuwe vragen?

Labels:

vrijdag, juni 13, 2008

Prepare to take snacking to a higher level

Doritos heeft aardse commercie geïntroduceerd in het leven van aliens.

Gedurende enkele uren hebben krachtige radars een reclamefilmpje van Doritos chips de ruimte in gespuugd. De commercial break ging richting Ursa Major, een ster met planeten op slechts 42 lichtjaar afstand. De reclameboodschap zal daar over 42 jaar ontvangen worden.

Het filmpje is in MPEG-formaat en zal moeilijk te ontcijferen zijn door aliens. Maar omdat het filmpje gedurende enkele uren regelmatig is uitgezonden, zal deze regelmaat aliens duidelijk maken dat er een vreemd smaakje aan het signaal zit.

Al eerder werden aliens opgeschrikt toen Across the universe van The Beatles richting de Poolster werd opgebeamd.

De vraag is of "Eat me!" de meest intelligente manier is om contact te maken met buitenaards leven.

Labels:

Cartoonesk





Labels:

donderdag, juni 12, 2008

Antimaterie

Dat antimaterie bestaat weten we al. Wat we nog niet weten is hoe antimaterie zich gedraagt in bijvoorbeeld een zwaartekrachtsveld. Valt een appel gemaakt van antimaterie omhoog of omlaag?

De elektrische lading van een antimateriedeeltje is tegengesteld aan een soortgelijk materiedeeltje. In het laboratorium is men er in geslaagd antiwaterstof te maken. Een waterstofatoom bestaat uit een positief geladen proton, waaromheen een negatief geladen elektron cirkelt. Een antimaterie waterstofatoom daarentegen bestaat uit een negatief geladen proton (antiproton) en een positief geladen elektron (positron).

Hoewel de lading dus tegengesteld is aan dat van materie, zijn wetenschappers er nog niet over uit of antimaterie tegengesteld reageert op zwaartekracht. Naar alle waarschijnlijkheid reageert antimaterie normaal op zwaartekracht en valt een antimaterie appel net zo ver van de boom als zijn materiële collegavrucht. Ook is er een kans dat een antimaterie appel zwaarder is.

Maar is er een kans dat een antimaterie appel omhóóg valt en pas tot rust komt als het zo ver als mogelijk verwijderd is van alle materiële objecten. Ergens tussen Pluto en Proxima Centauri dus. In dat geval kunnen we antimaterie in de toekomst gebruiken als een uniek voortstuwingsprincipe.

Lucht- en ruimtevaartbedrijf Boeing en ook NASA raakten geïnteresseerd in een experiment uitgevoerd door de Russische wetenschapper Evgeny Podkletnov. Hij constateerde dat voorwerpen die zich boven een snel roterende schijf met supergeleidend materiaal bevonden zo'n 1% minder zwaar werden. Ondanks investeringen in 2002 van meer dan $600.000 om het experiment te kopiëren en enkele jaren later is er niets vernomen van de uitkomst ervan. Doofpot of mislukt experiment?

Zolang we GUT niet ontdekt hebben (de Grand Unification Theory) en we niet weten hoe natuurwetten en -krachten onderling verband houden, tot die tijd is het gissen welke bizarre mogelijkheden de immer voortschrijdende techniek voor ons in petto heeft.

Labels: ,

Tussen mes en vork (1)

Nieuw op Reageerbuis: de restaurantrecensie. Mochten we een restaurant tegenkomen dat de moeite van het afraden waard is, dan kun je dat hier lezen.

Vandaag: Grandcafé Steakhouse Massada in Voorhout.

Vanwege overwerk van Isis besloten we, onderweg van werk naar huis, langs te wippen bij een van de weinige restaurants die Voorhout rijk is.

Op het terras werden we verrast door een waterornament. Het water uit de fontein bestond voornamelijk uit een wit schuim, waarschijnlijk een restant van een uit de hand gelopen oranjefeest afgelopen maandag.

Eenmaal binnen sloegen we de menukaart open en schrokken ons een hoedje. Behalve de gebruikelijke spelfouten (maar probeer eens een menukaart zonder spelfouten te vinden) waren de prijzen opvallend hoog. Een tournedos kostte 25 euro, terwijl het goedkoopste voorgerecht, een eenvoudige salade, nog altijd 10 euro telde. Andere gerechten waren over het algemeen 5 à 6 euro duurder dan gebruikelijk. Ik bedacht ter plekke een nieuwe theorie namelijk dat, in deze klasse restaurants, de prijs omgekeerd evenredig met de kwaliteit is. Om dit uit te testen koos ik voor de dure tournedos, terwijl Isis genoegen nam met een goedkopere kipsaté. Pluspunt: de menukaart plakte niet. De meeste menukaarten bevatten meer bacteriën dan een petrischaaltje in een terroristisch laboratorium.

We werden bediend door een onverschillige serveerster en een dronken man, misschien de eigenaar. Hij sloeg, zichtbaar voor zijn collega's en ook zijn klanten, regelmatig een glas whisky achterover. Als hij iets voor ons neerzette, prevelde hij er binnenmonds iets bij, wat verder niet verstaanbaar was.

In de 50 minuten voor het bestelde op tafel kwam, hebben we regelmatig het plan opgevat om opzichtig richting keuken te kijken, op hoge poten de verantwoordelijken ter verantwoording te roepen of onopvallend op onze knieën het restaurant te verlaten.

Binnenkomende klanten werden door de man naar hun tafel gewezen, alsof hem net een ernstig bericht had bereikt. In een onmeetbare fractie van een seconde sloeg de stemming van de binnenkomers om van "Hoi, we gaan uit eten!" naar "We hadden beter thuis kunnen blijven".

Er waren overigens maar weinig gasten aanwezig. De gasten die er waren, waren gespeend van elk teken van enthousiasme. Zelfs twee kinderen bleven muisstil.

Maar daar werden onze schalen met heerlijkheden dan aangedragen. De schaal van Isis droop van de satésaus en liet een spoor op de vloer na, een spoor dat gedurende ons verblijf bleef liggen. Haar saladegarnituur was identiek aan de salade die we erbij kregen en dus overbodig. De afmeting van mijn tournedos was inderdaad omgekeerd evenredig met zijn prijs. Medium was meer done dan medium.

Pluspunten: de wijn was wel lekker en er zaten verse pepertjes in de pepersaus. En de menukaart plakte niet.

Rekening: 54 euro. Fooi: 2 euro.

Labels:

maandag, juni 09, 2008

ET's phone Earth



Een nieuw hoofdstuk in de speurtocht naar buitenaards leven is begonnen. SETI, the Search for Extra-Terrestrial Intelligence, kan nu gebruik maken van de Allen Telescope Array (ATA), 350 high-tech telescopen elk 6 meter in doorsnee op een oppervlakte van 1 hectare.

Deze verzameling (radio)telescopen is, naast het doen van 'gewone' astronomische waarnemingen, speciaal gebouwd om buitenaards leven op heterdaad te betrappen.

Naast het feit dat de gevoeligheid van ons oor om signalen op te pikken nu veel groter geworden is, is de richting waarin wij kijken nu wat slimmer geworden.

Een van de manieren om een planeet rond een andere ster te ontdekken is te wachten tot die planeet voor zijn ster langs trekt. Als wij ons toevallig precies in het vlak bevinden van de baan van die planeet, kunnen we de planeet op die manier waarnemen.

Andere beschavingen op planeten rond sterren hier ver vandaan kunnen de Aarde op dezelfde manier hebben ontdekt. Omdat de Aarde de Zon voortdurend verduistert terwijl het zijn rondjes draait, heeft het zijn bestaan kenbaar gemaakt aan een mogelijke civilisatie op een van de vele miljoenen sterren die zich precies in de ecliptica aan de hemel bevinden.

Zij kunnen, net als wij doen, via spectrometrie onze atmosfeer hebben geanalyseerd en tot de conclusie zijn gekomen dat er leven is. Sociale, didactisch ingestelde levensvormen zullen wellicht al leerzame radiosignalen onze kant hebben opgestuurd. Maar ook hun interne communicatie, mits gebaseerd op radiosignalen, zal onze kant zijn uitgelekt.

Wie weet ontdekken we wel een populaire buitenlandse radiozender. Hoe zou een filemelding klinken in het Betelgeuzisch?

Labels: ,

donderdag, juni 05, 2008

Poll-uitslag: ik ben trots op...

Labels:

dinsdag, juni 03, 2008

Casema goes Ziggo

Casema is veranderd in Ziggo. Ik wilde mijn wisselgesprekdienst uitzetten, maar kon die dienst niet vinden op de vernieuwde website.









Labels: ,

Telefoongids... punt com

Vanmorgen ben ik op de bres gesprongen om de naam van onze nationale trots, KPN Telefoongids, te beschermen tegen onverlaten.

Ik werd laatst gebeld door Telefoongids. Ik heb daar een gratis plaatsing en de vraag was of ik die plaatsing wilde omzetten naar een betaalde. "Stuur maar wat informatie", zei ik.

Dat werd een fax en pas daaruit bleek dat het om Telefoongids.com ging. Terwijl ik dacht mij te herinneren dat ze zich in het telefoongesprek uitgaven als "Telefoongids".

De gratis plaatsing bleek op Telefoongids.com niet te bestaan. Ook daaruit blijkt dat ze gebruik maken van de naamsverwarring.



De prijs van een plaatsing? 150 euro per maand. Looptijd? 36 maanden. Schrikbarend. Zeker als je naar hun website kijkt. De kwaliteit van een bedrijf verraadt zich door de kwaliteit van hun logo...

Niet meer op gereageerd, tot ik vanmorgen een telefoontje van ze kreeg. Deze keer wat alerter, hoorde ik dat de callcenter-medewerker zich inderdaad voorstelde als "Telefoongids".

Ik stelde deze verwarring aan de kaak en mijn vermoeden dat ze meeliften op, nee zelfs misbruik maakten van, de gevestigde naam van Telefoongids, om onschuldige, nietsvermoedende bedrijven een duurbetaalde vermelding op een niet bezochte website op te dringen.

De callcenter-medewerker was gepokt en gemazeld in het omzeilen van mijn kritiek. Het einde van het gesprek ging als volgt:

- "Ik denk dat jullie misbruik maken van de naam Telefoongids."
- "Inderdaad zijn wij van Telefoongids.com, er is denk ik enige spraakverwarring ontstaan, ik zal mijn collega's daar op wijzen."
- "U stelde uzelf ook voor als Telefoongids, dus ik denk dat het een policy van jullie is. Ik zal onderzoeken of er juridische stappen te nemen zijn."
- "Dat is prima, u heeft onze gegevens?"
- "Ja, die heb ik."
- "Dan wens ik u veel succes en een prettige dag."
- "Van hetzelfde, goedemorgen."

Mailtje gestuurd naar Tros Opgelicht.

Labels: , ,