zondag, december 27, 2009

2010 - the year we make contact

Over een paar dagen is 2010 realiteit. Het jaartal dat science-fictionschrijvers deed watertanden, zoals Arthur C. Clarke deed boven zijn boek 2010, the year we make contact. 2010 wordt deel van ons saaie dagelijkse bestaan. Maar zo saai hoeft het niet te worden, want de kans dat we werkelijk contact maken met een buitenaardse intelligentie, is nog nooit zo groot geweest.

In de afgelopen jaren ontstond een georganiseerde zoektocht naar buitenaardse intelligentie, genaamd SETI, the Search for Extra-Terrestrial Intelligence. Signalen uit het heelal werden opgepikt door radiotelescopen en door SETI doorzocht op de aanwezigheid van een intelligente boodschap. Deze immense speurtocht kwam in een stroomversnelling toen de processortijd van vele computers dankzij internet gebundeld kon worden, via de software van SETI@Home.

De jacht op groene mannetjes is dankzij SETI@Home in ieders bereik gekomen. Met die verantwoordelijkheid moet je kunnen omgaan. Begin december 2009 werd een schooldirecteur uit Arizona ontslagen omdat hij 5000 computers in het schoolnetwerk gebruikte voor dit SETI-project. Als hij HET signaal had ontdekt, was hij een held geweest, maar nu is hij een idioot die oneervol werd ontslagen.

Dan is er nog de Kepler telescoop, die continu een interessante plek aan de hemel begluurt. Daar staan vele sterren te schitteren met waarschijnlijk aarde-achtige planeten eromheen. De atmosfeer van deze planeten kan geanalyseerd worden op de aanwezigheid van bijvoorbeeld zuurstof. Planeten met de grootste kans op leven kunnen afgeluisterd worden.

Carl Sagan maakte al in 1986 Contact, tenminste, het boek met die titel. Een beschaving die ver op ons vooruit liep, stuurde ons een handleiding voor de bouw van een tijdmachine. Daarmee werd Jodi Foster uit het heden weggeplukt en naar een andere tijddimensie weggebonjourd.

2010... ik kan niet wachten!

Labels: