vrijdag, juni 20, 2008

Vrije energie

De uitvinding van een perpetuüm mobilé, een apparaat dat beweegt en blijft bewegen zonder energie toe te voegen, wordt algemeen als een sprookje gezien. De bekende wet van behoud van energie zegt namelijk dat energie niet uit het niets kan ontstaan. Maar hoe wetmatig is deze wet?

De wet heeft zijn bestaansrecht ruimschoots verdiend want vele natuurkundige experimenten bevestigen haar gelijk. Maar daarmee is er nog geen bewijs dat de wet in alle gevallen opgaat. Dat komt omdat in de natuurkunde een wet nooit definitief bewezen kan worden, alleen gefalsificeerd. De wet zou namelijk ogenblikkelijk uit het wetboek geschrapt worden als iemand onomstotelijk aantoont dat er wél energie uit niets kan ontstaan.

Die kans is natuurlijk uiterst gering, maar dat let een heleboel enthousiaste gekken niet om met tandwielen en magneten aan de gang te gaan om tóch die vrije energie te ontsluiten.

De wet zegt dat in een gesloten systeem de hoeveelheid energie constant is. Een fietswiel bijvoorbeeld dat vrij ronddraait, draait steeds langzamer. Niet omdat de bewegingsenergie verdwijnt, maar omdat die energie via wrijving wordt omgezet in andere energie: warmte. Je eindigt met een stilstaande fiets in een ruimte die iets warmer is geworden en de totale energie blijft dus behouden.

Andersom zou het mogelijk moeten zijn om de kamer kouder te laten worden en met de uit de warmte verkregen energie de stilstaande fiets weer te laten draaien. Daarmee schend je de wet van behoud van energie inderdaad niet, maar is er toch sprake van een wetsovertreding. De tweede wet van thermodynamica bepaalt namelijk dat de hoeveelheid chaos in een gesloten systeem altijd zal toenemen. Omdat een ruimte vol met chaotisch bewegende warme luchtdeeltjes chaotischer is dan een netjes ronddraaiend fietswiel is het als onmogelijk te beschouwen dat deze omzetting naar een minder chaotische toestand zomaar plaats zou kunnen vinden. Overigens niet per definitie onmogelijk, maar kansberekeningstechnisch onmogelijk.

Een apparaat dat merkbaar of onmerkbaar energie tapt uit zijn omgeving om te bewegen, kun je geen perpetuüm mobilé noemen. Uiteindelijk zal de energie in zijn omgeving op zijn en zal het apparaat tot stilstand komen.

Maar wat als de omgeving waaruit het apparaat energie kan putten niets minder is dan het schier onuitputtelijke universum zelf? Het universum is ondenkbaar groot en dijt met ongelooflijke snelheid naar alle kanten uit. De hoeveelheid chaos in dit universum neemt zeer snel toe.

Mocht nu een apparaat in staat zijn energie te tappen van het universum, dan zal dit apparaat ervoor zorgen dat er lokaal meer orde ontstaat en daarmee schijnbaar de tweede wet van de thermodynamica schenden. Maar de toename van chaos in het universum is zoveel groter, dat de wet mogelijk toch niet geschonden wordt.

Perpetuüm mobilé ontwerpers maken vaak gebruik van magneten. Magneten zijn magnetisch vanwege kwantumfysische eigenschappen (spin van elektronen en het uitsluitingsprincipe van Pauli). We weten niet genoeg van kwantumprocessen af om bij voorhand de mogelijkheid af te wijzen dat daar op een of andere manier energie uit valt te halen.

Wees dus gewaarschuwd, de volgende keer als je iemand wilt uitlachen die zijn perpetuüm mobilé demonstreert. Gun hem het kleine voordeel van de gruwelijk grote twijfel.

En... de vrije energie apparaten die bedacht worden zijn een kunstvorm op zich.

Youtube links:
Brandstofloze waterkoker
Overdenking
Uitklap rad
Precision Twin Cylinder Stirling Engine
Tesla turbine

Nieuwe energie

Labels:

1 Reacties:

Blogger Tom Bonte zei...

Heel interessante blog heb je, eentje om te volgen.

groeten, Tom

12:52 p.m.  

Een reactie posten

<< Home