maandag, november 27, 2006

I had a dream

Ik probeer zoveel mogelijk op de hoogte te blijven van wetenschappelijke nieuwtjes. Goede tijden, slechte tijden interesseert me niet zoveel, in dat soort soaps wordt het bestaande concept van het hedendaagse bestaan geconsumeerd. Ik ben veel meer geïnteresseerd in andere tijden. Daar bedoel ik niet dat tv-programma mee, maar andere tijden die aanbreken na het doen van een wetenschappelijke ontdekking of uitvinding. Ongeveer vijftien jaar geleden werd het computerbesturingssysteem DOS uitgevonden en kijk ons nu eens. De aarde is omhuld in een digitaal netwerk waarin alle kennis van de mensheid opgeslagen is en stroomt van de ene uithoek naar de andere. Je partner ontmoeten, bankzaken, contact met familie, vermiste huisdieren, muziek, televisie, apotheekrecepten, alles gebeurt via dit ongrijpbare netwerk.

Een wetenschappelijke uitvinding of ontdekking kan dus grote gevolgen hebben voor ons dagelijkse bestaan. In plaats van het nieuws te volgen, kun je ook het nieuws van morgen volgen, via ontwikkelingen op wetenschappelijk gebied.

De volgende uitvinding die will rock the world is de wakkerpil. Zulke pillen bestaan al maar zijn gebaseerd op cafeïne of drugs met nog twijfelachtiger reputatie. Je blijft dan even langer wakker, maar uiteindelijk moet je het bezuren en slaap je een gat in de dag.
Er wordt veel onderzoek verricht naar het slapen en waken. We schijnen wakker gehouden te worden door een bepaald stofje in onze hersens. Onze natuurlijke staat van zijn is de slaap. Als het stofje verdwijnt, vallen we in slaap. Insomnia (slapeloosheid) of narcolepsie (te pas en te onpas in slaap vallen) zijn ziektebeelden die duiden op verstoringen in het niveau van dat stofje.
We hebben slaap nodig, is algemeen de gedachte. Toch is het vreemd dat we maar liefst 8 uur per dag moeten slapen, om te herstellen van slechts 16 uur waken. Waarschijnlijk heeft slaap nog een andere, in onze tijd minder belangrijke, functie en dat is energiebesparing. In de oertijd hadden we aan 16 uur genoeg om te jagen, te verzamelen en te bevruchten. De nacht was vol gevaar en om wakker in je grotje te zitten had niet veel zin. Die tijd werd daarom maar slapend doorgebracht: bij uitstek risicomijdend gedrag en besparing van energie.

Er zijn al medicijnen uitgevonden, zoals Modafinil, die ons wakker kunnen houden zonder enig nadelig effect. Binnenkort wordt het waarschijnlijk mogelijk dagen achtereen wakker te blijven, zonder psychische ongemakken, met behulp van lichaamseigen stoffen. Dat lijkt misschien nog niet wereldschokkend. Maar als de slaap daarmee als nutteloos en tijdverspillend gezien gaat worden, is het einde zoek. Carrièremakers en CV-bouwers hebben een grote voorsprong als zij slaap uit hun leven bannen. 24-uurs winkels worden algemeen. Slapers worden als hopeloos ouderwets bestempeld, wie verslaapt er nou dertig jaar van z'n leven?

Ook de eeuwige slaap wordt aangepakt. Dit zal de wereld as we know it compleet veranderen. Ouder worden en uiteindelijk doodgaan wordt waarschijnlijk bestuurd door een genetisch programmaatje. Bij celdeling worden onze telomeren die aan de uiteinden van chromosomen zitten steeds korter. Daardoor verliezen we steeds meer erfelijke informatie waardoor ons lichaam, net als een bedrijf dat steeds meer gerund wordt door uitzendkrachten, uiteindelijk ten onder gaat (overigens blijkt het Vaal stormvogeltje telomeren te hebben die steeds langer worden). De mechanismen van het ouder worden met de dood als gevolg worden langzaam blootgelegd en binnen afzienbare tijd kunnen we medicijnen ontwikkelen die ons zo oud als Methusalem kunnen maken (969 jaar). Wat dat met de wereldbevolking zal doen is natuurlijk duidelijk. Deze medicijnen kunnen niet voor iedereen beschikbaar worden gesteld, wil de Aarde niet door overbevolking ten onder gaan. Door een slimme prijsstelling kunnen alleen de happy few er gebruik van maken. Wereldleiders en machthebbers behind the scene kunnen blijvend genieten van hun macht en met hun wijsheid, vergaard over de jaren, kunnen ze anderen onderwijzen of -drukken.

Misschien wordt de ontdekking van een dergelijk verjongingspil wel geheim gehouden. Degenen die er gebruik van maken mogen het dan natuurlijk niet aan de grote klok hangen. Misschien bestaat een dergelijke pil al. Ik verdenk Jimmie Carter ervan zich te hebben bezondigd aan deze bron van het eeuwige leven. Ik heb wel eens een dieet gehouden van olienootjes, maar naast maagzuur, vetpuisten en slechte adem heb ik geen verjonging kunnen constateren. Olienootbaron Carter moet dus de beschikking hebben over andere middelen om mij te doen verbazen over zijn constante uiterlijk over de jaren heen.

Wie weet wat er nog meer around the corner aan revolutionaire ontdekkingen ligt te wachten?

P.S. Excuse me voor het overdadig gebruik van Engelse uitdrukkingen.

Labels: ,

2 Reacties:

Blogger Babs zei...

Vroeger stond 8 of 9 uur slaap voor gezond, nu hebben ze pas geleden ontdekt dat wie slechts 6 a 7 uur slaapt 12% langer leeft. De reden waarom stond er niet bij, maar het lijkt mij logisch, dat wie korter slaapt, langer actief is op een dag, dus gezonder leeft.

Overigens lijkt mij zo'n wakkerpil niet gezond, want mensen kunnen maar een paar dagen zonder slaap, daarna gaan ze dood.

7:34 p.m.  
Blogger Felix zei...

Waarschijnlijk kan het mechanisme van de slaap zo beïnvloed worden, dat er geen nadelig effect optreedt, laat staan doodgaan...

11:28 p.m.  

Een reactie posten

<< Home