zondag, november 19, 2006

Schaduw schepping

Op zoek naar buitenaards leven wordt een belangrijke planeet vergeten: Aarde zelf. Mocht leven vaker ontstaan in het heelal, dan is de kans aanwezig dat het leven op Aarde ook vaker dan één keer is ontstaan. Misschien bestaat er een schepping naast de schepping en leven er soorten op deze planeet die niet voortkomen uit dezelfde levensboom als waar wij, dieren, planten en schimmels uit zijn ontstaan.

Een manier om de jacht op deze buitenissige levensvormen, mochten ze bestaan, te openen is door DNA analyse. DNA is namelijk een woordenboek, met woorden die bestaan uit slechts vier letters: adenine, thymine, cytosine en guanine. Deze vier letters zijn willekeurig gekozen en vervangbaar. In een laboratorium kan adenine bijvoorbeeld vervangen worden door cytosine en cytosine door adenine, zonder dat de informatie in het DNA hierdoor verandert. Er moest tijdens het ontstaan van het leven een willekeurige keuze gemaakt worden en deze keuze ligt sindsdien opgeslagen in het DNA van alle levensvormen.

Mocht het leven op een ander tijdstip nog eens zijn ontstaan, dan ligt het voor de hand dat er op dat moment een ándere willekeurige keuze gemaakt werd en dit verschil in keuze moet zijn terug te vinden zijn in het DNA van levensvormen die daaruit zijn ontstaan.

Tot nu toe blijken alle levensvormen zich te houden aan de taalkeuze van destijds. One big happy family dus.

Labels: ,