vrijdag, oktober 13, 2006

Yahoo time capsule

Hoe zag de wereld eruit in 2006? Die vraag is nu makkelijk te beantwoorden, maar in het jaar 4521 wordt het al wat lastiger.

Yahoo graaft een oud concept op: de tijdcapsule.

Het is al vaker bedacht en uitgevoerd: neem wat spulletjes uit onze alledaagse omgeving en stop ze diep onder de grond. Voer voor toekomstige archeologen. Bij het natuurhistorische museum Naturalis in Leiden begroef een kunstenaar een oerlelijk, ondefinieerbaar kunstobject diep onder de grond. Arme archeoloog die dat op zal graven.

Yahoo zal de tijdcapsule niet alleen begraven maar ook 'up-beamen' de kosmos in met een krachtige laser.

Yahoo vraagt aan de Yahoo-gebruiker (verstokte Google-gebruikers mogen ook wel meedoen) om een digitale bijdrage te leveren aan deze tijdcapsule. Tekst, plaatjes, geluid of video. Je kunt je bijdrage indelen in één van de tien thema's: Liefde, Verdriet, Boosheid, Vertrouwen, Schoonheid, Fun, Verleden, Hoop, Nu en Jij. Overall thema is: one world. Mooi.

De capsule wordt op hun website gevisualiseerd door een ronddraaiende globe waarop de laatste 100 bijdragen te zien zijn. Je kunt ook zoeken in de bijdragen (thema, man/vrouw, leeftijd, geografie). Zo kon ik zien dat er nog maar 12 Nederlandse bijdragen zijn toegevoegd.

Je kunt je bijdrage nog opsturen tot 8 november. Maar wees er sneller bij, want van 25 t/m 27 oktober worden de bijdragen geprojecteerd op de Zonnepyramide in Teotihuacan in Mexico. Dit zal live op internet gevolgd kunnen worden. Een niet te missen gelegenheid dus.

Links:
Yahoo time capsule
Smithsonian Folkways Recordings

Labels: ,