donderdag, oktober 05, 2006

De échte Bianca Castafiore

De bedenker van Kuifje creëerde een vals zingende operazangeres, met de naam Bianca Castafiore. Een dame met vergelijkbare talenten heette Florence Foster Jenkins. Zij leefde van 1868 tot 1944. Ze werd bekend vanwege haar totale gebrek aan zangtalent.

Zij beweerde bij (vals) hoog en (vals) laag dat ze geweldig kon zingen. Uit alle opnames blijkt echter dat zij elk gevoel voor ritme en toonhoogte ontbeerde. Ze vergeleek zichzelf met sopranen als Frieda Hempel en Luisa Tetrazzini.

Ze was zich bewust van de kritieken maar zei: "Mensen mogen zeggen dat ik niet kan zingen, maar niemand kan zeggen dat ik niet heb gezongen". Daar is geen speld tussen te krijgen.

Ze verkoos bij voorkeur repertoire dat ver boven haar technische kunnen uitging. Niet alleen haar zangkunst, ook haar kostuums waren opvallend. Ze gooide bloemen in het publiek en stond voor een ventilator waardoor haar accessoires meefladderden in de wind.

Na een ongeluk met een taxi in 1943 ontdekte zij dat ze een hogere F kon zingen dan voorheen. In plaats van een proces te beginnen tegen het taxibedrijf, zond zij de taxichauffeur een doos dure sigaren.

Op 76-jarige leeftijd huurde zij de Carnegie Hall af. De kaartjes waren al weken van te voren uitverkocht. Ze stierf een maand later.

Wie weet of de link tussen haar en Bianca Castafiore al eens eerder is gelegd en of Hergé haar werkelijk heeft gebruikt als inspiratie voor zijn stripfiguur?

Klik hier voor Die Zäuberflöte, uitgevoerd door Florence Foster Jenkins.

Link: Wikipedia

Labels:

2 Reacties:

Blogger Babs zei...

Ik vind het wel mooi.... een beetje zoals de Nederlandse Bloem... die vond ook van zichzelf dat ze heel mooi zong, maar ze was zo vals als een kraai. "Zingt" ze eigenlijk nog?

8:17 p.m.  
Blogger Felix zei...

Ik voel een blog opkomen...

12:09 a.m.  

Een reactie posten

<< Home