donderdag, september 14, 2006

Junk DNA

Wat is het leven toch mooi, al die verschillende levensvormen, zo prachtig vormgegeven. Toch wordt er achter de schermen maar wat aangerotzooid door de evolutie. Want een levensvorm, bijvoorbeeld de mens, wordt gemaakt aan de hand van de genen uit zijn DNA. Niet al het DNA wordt gebruikt. Een groot deel van het DNA is onwerkzaam en wordt van ouder op kind overgebracht, zonder enig nut. In de loop van de evolutie zijn bepaalde genen uitgezet omdat die voor de overleving niet meer nuttig of zelfs gevaarlijk konden zijn. Zo hebben mensen hun vacht verloren, hun staart enzovoort.

Er werd onlangs ontdekt dat genetisch gemanipuleerde fruitvliegjes, normaal vreedzame lievelingetjes, gevaarlijke killers werden. Nog opmerkelijker was dat zij een heel arsenaal aan nieuwe complexe gedragspatronen vertoonden, dat alleen verklaard kon worden door aan te nemen dat deze gedragspatronen vrijgekomen waren uit voorheen 'junk' DNA.

Men dacht dat junk DNA vol met fouten zou zitten, omdat dit DNA niet gevoelig is voor natuurlijke selectie. Fouten in het kopiƫren ervan zal bijvoorbeeld nooit leiden tot het tot het sterven van de drager ervan. Blijkbaar wordt dit DNA toch redelijk foutloos overgebracht van generatie op generatie.

Wat zou er in ons junk DNA verscholen liggen? Kunnen wij weer in een aapmens veranderen door het aanpassen van enkele genen die grote delen junk DNA onderdrukken?

Wie weet wordt het in de toekomst mogelijk dit junk DNA naar believen aan en uit te zetten. Tijdens vakantie kunnen we de aap in onszelf aanzetten. Na twee weken zwieren aan lianen in een of ander oerwoud, kunnen we de stress van onze kantoorbaan dan weer helemaal aan.