woensdag, april 30, 2008

Up and away

Ballonnen willen omhoog. Hoger en hoger. Een onverklaarbare natuurwet. Laat je niet in de luren leggen door theorieën over helium en andere edelgassen. Van helium ga je hoger praten, maar niet hoger zweven. Het mysterie zit 'm niet in dat gas, het zit 'm in de ballon.

Een ballon is rond en transparant. Alleen het touwtje bindt de ballon nog aan de aarde, via de hand van een kind bijvoorbeeld. Een ballon zoekt zijn gelijke, zoals alles in de natuur dat doet. De gelijke van een ballon is de maan. Die kracht overstijgt alles, zelfs de zwaartekracht.

Ongeveer een week geleden is een Braziliaanse priester naar de maan gegaan. Hij bedacht een plan om door een ballon meegenomen te worden, de droom van elk kind. Maar hij vatte het idee te licht op. Een ballon laat niet met zich sollen. Voor een ballon is de reis omhoog bloedserieus. Is de wil om omhoog te gaan aan het aardoppervlak misschien nog spielerei, vele meters hoger wordt de reis onstuimig en de passie van de ballon onbeheersbaar. Geen kinderspel.

De priester had aan alles gedacht... dacht hij. Een GPS-systeem, airbags, parachute. Maar op de maan heb je niets aan die trucendoos. Hij verdween van de radar en op wat rommel na is er van de ongelukkige niets teruggevonden.

The man who sold helium balloons
Said to me with a grin, "You know it will
fly to the moon if you wish upon the wind."

So I bought one from him and ran away on a windy day .
where it rose about a million miles and then it blew away.

Into the sky and higher still it kept floating to the moon,
I wonder if my helium balloon is planning its return.


up and away

Labels: