donderdag, april 17, 2008

Apophis' child

Voor doomsday-denkers is een schone taak weggelegd nu het jaar 2012 met rasse schreden nadert. Maar ook na dat jaar zijn we niet verschoond van kansen op complete uitroeiing. Een kind van 13 jaar zou de NASA gecorrigeerd hebben in de berekening van de baan van een doomsday-asteroïde.

In 2029 suist Apophis, een asteroïde met een lengte gelijk aan drie voetbalvelden, rakelings langs de aarde. De kans dat de asteroïde ons dan raakt is nihil, maar door de zwaartekracht van de aarde is er een kans van 1 op 45000 dat er 7 jaar later wel een treffer plaatsvindt. Zo'n treffer zou een explosie veroorzaken gelijk aan 120 duizend Hiroshima atoombommen.

Je begrijpt dat de cijfers van de NASA daarom goed worden nagerekend, want een vergissing zou zonde zijn. Nu zou een Duits jongetje van 13 jaar de NASA hebben gecorrigeerd en de kans honderdvoudig hebben bijgesteld naar 1 op 450.

De gedachtengang van het jongetje is dat de asteroïde zo dicht bij de aarde komt dat het in botsing kan komen met één van onze satellieten. Dat kan tot een baanwijziging aanleiding geven en de kansen op een impact honderd keer groter maken. De NASA zou de nieuwe berekening van deze jongen nu publiekelijk overgenomen hebben.

Niets van waar, aldus de NASA en zij houden vast aan hun eerdere berekening. De kleinste afstand tussen aarde en Apophis zal 52.000 km bedragen. De verste satellieten (de geostationaire die boven onze evenaar zweven) bevinden zich op 42.000 km. Hoewel er een speling van 1650 km zit in de baanberekening van Apophis, betekent dat toch niet dat er een kans is dat een satelliet geraakt wordt, omdat het dichtste punt van de asteroïde op hogere breedtegraden dan de evenaar zal liggen.

De asteroïde heeft nu al impact gemaakt... op de popmuziek. In maart 2007 bracht Type O Negative het nummer The Profits of Doom uit, waarin deze asteroïde bezongen wordt met de Openbaringen van Johannes als inspiratiebron.

Op dit moment zit de zon in de weg om Apophis te kunnen zien maar rond 2011 zal de asteroïde weer opdoemen en er zullen dan nieuwe berekeningen gemaakt kunnen worden die nog nauwkeuriger zijn.

Hoewel het jongetje er naast zat, is het toch wel een slim ventje. Als Apophis de aarde passeert zal dit knulletje 34 jaar zijn. Wat zal er van hem geworden zijn? Een doomsday-prophet met een bord op straat of een rocket-scientist?

Labels: