zaterdag, april 12, 2008

Iets versus Niets

Waarom is er iets en is er niet niets?

Deze vraag, de meest essentiële vraag die iemand zich kan stellen, houdt me al lang bezig. En nu prijkt deze vraag op de cover van New Scientist. Tijd om de vraag nog eens te stellen.

Waarom is er iets en is er niet niets? Niets is veel eenvoudiger, veel gemakkelijker, veel logischer. Het iets is een volslagen mirakel, een absurde toestand, een bizarre droom. Het tart elke logica.

Ik kwam uiteindelijk tot de slotsom dat beide bestaan. Omdat we het niets niet kunnen waarnemen, verkeren we in de illusie dat er slechts iets is. Maar het kan zijn dat dit een gedachtenkronkel is, een drogreden, een farce, een contradictio in terminus, een... ach laat ook maar.

Wie heeft de oplossing voor dit raadsel? Laten we ons dit weekend eens met deze vraag bezig houden. Ik wacht jullie reacties af.

Waarom is er iets en is er niet niets?

Labels:

3 Reacties:

Blogger Felix zei...

Kom op, bureaufilosofen! Doe je best! Los dit raadsel nog dit weekend op!

Ik zal een beginnetje maken. Uit de natuurkunde blijkt dat de grondstof voor Iets Niets is. Als we Niets schrijven als 0, dan kunnen we Iets schrijven als +1 en -1. Iets bestaat dus bij de gratie dat de delen waaruit Niets bestaat gescheiden zijn.

Gooi een positief deeltje en een negatief deeltje bij elkaar en er vindt annihilatie plaats: ze vernietigen elkaar en er blijft Niets over... en energie. Draaien we de film om dan was er energie nodig om uit Niets Iets te maken.

Wat is energie? Was er energie voordat er Iets was? Energie maakt zich kenbaar door Iets te beïnvloeden, maar als er nog niet Iets is, valt er nog niets te beïnvloeden. Kun je dan nog wel van energie spreken?

12:18 a.m.  
Anonymous Anoniem zei...

Ik denk dat de huidige status van ontwikkeling van het menselijk brein is pas op een punt is waar we deze vragen gewoonweg nog niet kunnen beredeneren. Net als een paar honderd jaar geleden waar "we" niets begrepen van bijv. eb en vloed. Voor mij dus een mooi item voor "in koelkast, voor later". Alleen moet er eigenlijk wel een soort database bewaakt worden waar de vragen, als de vraag door ontwikkelingen ineens wel beantwoord kan worden, automatisch gepubliceerd worden in een bepaald medium!

4:22 p.m.  
Blogger Felix zei...

Jammer... ik had gedacht dat we er dit weekend uit zouden komen! Goed idee, die koelkast, maar wel elk weekend effe kijken of je het antwoord al weet!

We keken vanavond naar de film The Truman Show en met deze vraag in m'n achterhoofd gaf de film ook wel weer een antwoord. Er lijkt opzet in het spel om Iets uit Niets te maken... in het begin neem je het nog als vanzelfsprekend aan, maar dan kom je ineens tot het inzicht dat het wel heel gek is! En voor je het weet vaar je met je boot tegen het decor aan...

9:57 p.m.  

Een reactie posten

<< Home