donderdag, juni 12, 2008

Antimaterie

Dat antimaterie bestaat weten we al. Wat we nog niet weten is hoe antimaterie zich gedraagt in bijvoorbeeld een zwaartekrachtsveld. Valt een appel gemaakt van antimaterie omhoog of omlaag?

De elektrische lading van een antimateriedeeltje is tegengesteld aan een soortgelijk materiedeeltje. In het laboratorium is men er in geslaagd antiwaterstof te maken. Een waterstofatoom bestaat uit een positief geladen proton, waaromheen een negatief geladen elektron cirkelt. Een antimaterie waterstofatoom daarentegen bestaat uit een negatief geladen proton (antiproton) en een positief geladen elektron (positron).

Hoewel de lading dus tegengesteld is aan dat van materie, zijn wetenschappers er nog niet over uit of antimaterie tegengesteld reageert op zwaartekracht. Naar alle waarschijnlijkheid reageert antimaterie normaal op zwaartekracht en valt een antimaterie appel net zo ver van de boom als zijn materiële collegavrucht. Ook is er een kans dat een antimaterie appel zwaarder is.

Maar is er een kans dat een antimaterie appel omhóóg valt en pas tot rust komt als het zo ver als mogelijk verwijderd is van alle materiële objecten. Ergens tussen Pluto en Proxima Centauri dus. In dat geval kunnen we antimaterie in de toekomst gebruiken als een uniek voortstuwingsprincipe.

Lucht- en ruimtevaartbedrijf Boeing en ook NASA raakten geïnteresseerd in een experiment uitgevoerd door de Russische wetenschapper Evgeny Podkletnov. Hij constateerde dat voorwerpen die zich boven een snel roterende schijf met supergeleidend materiaal bevonden zo'n 1% minder zwaar werden. Ondanks investeringen in 2002 van meer dan $600.000 om het experiment te kopiëren en enkele jaren later is er niets vernomen van de uitkomst ervan. Doofpot of mislukt experiment?

Zolang we GUT niet ontdekt hebben (de Grand Unification Theory) en we niet weten hoe natuurwetten en -krachten onderling verband houden, tot die tijd is het gissen welke bizarre mogelijkheden de immer voortschrijdende techniek voor ons in petto heeft.

Labels: ,

1 Reacties:

Anonymous tim zeevaarders zei...

antimaterie is in princiepe het tegenovergestelde van materie zoals al vermeld is in het artiekel en bestaat uit precies de tegenovergestelde quarks als normale materie.

als antimaterie in aanraking komt met materie dan annihileert dit met als gevolg een enorme energieuitbarsting.
de forumule om dit te berekenen is: E=Mc² dat betekent dus dat als je 1 gram antimaterie en materie laat annihileren dat je evenveel energie krijgt als 20Mt (megaton, waarde is afgerond, het precieze getal uitgaand van c=300.000.000m/s = 19.56522MT TNT equevilant.

10:13 p.m.  

Een reactie posten

<< Home