vrijdag, maart 28, 2008

Oerflits zorgde voor mini nucleaire winter deze maand

Denk je eens in oog in oog te staan met een gigantische lichtflits die plaatsvond toen de aarde, nee zelfs onze zon nog niet was ontstaan.

Dat is misschien iemand overkomen, toen woensdag 19 maart het licht van deze explosie onze aarde bereikte. De explosie vond plaats op 7,5 miljard lichtjaar hier vandaan, toen een zware, snel roterende ster in elkaar klapte tot een zwart gat. De energie van de explosie vond zijn weg in twee smalle stralen aan de noord- en zuidpool van de ster, en de aarde stond toevallig precies in lijn met een van die stralen.

Met het blote oog zijn normaal alleen sterren zichtbaar tot een afstand van zo'n miljoen lichtjaar. Deze lichtflits stond duizenden malen verder. "Asjemenou", moet de waarnemer hebben gemompeld.

En toen hadden we ineens een mini-wintertje de afgelopen dagen. Een primeur hier op Reageerbuis: mogelijk is deze mini-winter gelinkt aan de oerexplosie (zo denk ik erover tenminste). De flits bevatte namelijk veel gammastraling, die gelukkig het aardoppervlak niet of nauwelijks kunnen bereiken, maar wel voor extra vorming van atmosferische smog kan hebben gezorgd. Meer ijskristallen, meer sneeuw, meer mini-winter.

Dat wij kippevel kunnen krijgen van wat er zich daarboven allemaal afspeelt, dat wisten we al. Maar zo letterlijk...

Labels:

2 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Misschien dat die verschijnselen veel meer klimaat veranderingen teweeg brengt dan de bekende commerciele kapstok "CO2" .

7:25 p.m.  
Anonymous Anoniem zei...

Doe nog maar wat van die flitsjes ja, ik heb wel zin in een 11stedentocht

12:56 a.m.  

Een reactie posten

<< Home