maandag, februari 05, 2007

Straks een Kruidvatpilletje tegen kanker?

Hoeveel miljarden klinkende munten zijn er al geïnvesteerd in de speurtocht naar een behandeling van kanker?

Nu lijkt er een doorbraak te zijn. Een goedkoop stofje, dichlooracetaat of kort DCA, dat al werd gebruikt in de strijd tegen stofwisselingsziekten, bleek zeer effectief te zijn om in muizen diverse vormen van kanker als sneeuw voor de zon te doen verdwijnen.

Kankercellen halen hun energie uit de hele cel (dat proces heet glycolysis), terwijl normale cellen hun energie uit bepaalde cellichaampjes (mitochondriën) halen. Wanneer cellen tijdens hun ontwikkeling te weinig zuurstof ontvangen, schakelen ze over op glycolysis voor hun energievoorziening. De werkeloze mitochondriën kunnen daarom een andere taak niet meer uitvoeren en dat is te checken of de cel abnormaal is. Een abnormale cel zou zichzelf vernietigen, maar met werkeloze mitochondriën gebeurt dit niet. Het stofje DCA zet de mitochondriën weer aan. Dat is opmerkelijk want er werd gedacht dat de mitochondriën niet meer te repareren waren. Zodra de mitochondriën weer aan staan, vernietigt de abnormale of kankercel zichzelf.

De theorie verklaart ook waarom kankercellen gaan zwerven door het lichaam. Glycolysis maakt melkzuur aan, dat het collageen dat de cel vasthoudt afbreekt.

Nu het wrange: de pharmaceutische industrie staat niet te trappelen om het medicijn te testen, omdat er geen patent op DCA is. Het is zo goedkoop dat er niets aan verdiend kan worden. De klinische testen zouden gefinancierd moeten worden door liefdadigheidsinstellingen, universiteiten en de overheid.

Bron: New Scientist

Labels: ,

2 Reacties:

Blogger Babs zei...

Hoge dosis vit C 1000/2000 mg pd schijnt ook te helpen tegen kanker, of is dat alweer achterhaald?

12:05 p.m.  
Blogger Felix zei...

Vitamines en anti-oxidanten kunnen preventief werken, maar dit zou een geneesmiddel kunnen zijn voor veel zo niet alle soorten kanker.

1:29 p.m.  

Een reactie posten

<< Home