dinsdag, januari 16, 2007

Regelmaat in priemgetallen

Priemgetallen zijn getallen die alleen deelbaar zijn door zichzelf en door 1. De reeks begint met 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29 enzovoort. Priemgetallen zijn handig om de grootste gemene deler of kleinste gemene veelvoud te bepalen en spelen ook een rol in het versleutelen van belangrijke of privacygevoelige informatie. Voor de rest zijn priemgetallen een vreemde curiositeit binnen de natuurlijke getallen.

Tot nu toe is er geen directe manier om aan te tonen of een getal priem is of niet. Hoe groter het getal des te meer berekeningen er op losgelaten moeten worden om vast te stellen of het om een priemgetal gaat. Op dit moment is het grootste bekende priemgetal een getal met bijna 10 miljoen cijfers.

Het ontdekken van een regelmaat in priemgetallen is volgens mij nog niet gelukt. Ik heb er ook wel eens een weekendje op getuurd en ik moet u teleurstellen.

Toch kwam ik dit weekend op een website van Dirk Laureyssens en daarin probeert hij duidelijk te maken dat priemgetallen wel degelijk een grote regelmaat bezitten. Priemgetallen zouden uit twee groepen bestaan, de B-reeks en de C-reeks, die net als DNA als een dubbele helix vervlochten zijn.

De eerste groep noemt hij de B-reeks en begint met het getal 5. Daarna wordt er steeds 6 opgeteld en zo ontstaat 5, 11, 17, 23, 29, 35, 41, 47, 53, 59, 65 enz.

De tweede groep noemt hij de C-reeks en begint met het getal 7. Daarna wordt ook hier 6 opgeteld en ontstaat 7, 13, 19, 25, 31, 37, 43, 49, 55, 61, 67 enz.

Deze twee reeksen bevatten samen alle (!) priemgetallen maar ook niet-priemgetallen of samengestelde getallen. Die moeten er dus nog worden uitgefilterd en op de website wordt uitgelegd hoe.



Het klinkt allemaal erg interessant en ik was even overtuigd dat er een regelmaat in priemgetallen gevonden was. Het is toch opmerkelijk dat alle priemgetallen in die twee reeksen voorkomen?

Maar ik priemde er uiteindelijk toch doorheen.

De priemgetallen worden dus als volgt gevonden:
5+6+6+6... dit levert veel priemgetallen op en samengestelde getallen
7+6+6+6... dit levert de overige priemgetallen op en samengestelde getallen
9+6+6+6... (deze reeks doet niet mee en levert steeds een getal deelbaar door 3 op)
11 en verder doet niet mee, deze getallen komen al voor in voorgaande drie reeksen.

De bovenstaande drie reeksen geven samen alle oneven getallen. Door de reeks 9+6+6 weg te laten hou je twee reeksen over die schijnbaar magisch alle priemgetallen bevatten, maar dat is niet meer dan logisch, je zegt daarmee alleen dat priemgetallen oneven zijn en niet deelbaar door 3.

Misschien gooi ik de baby met het badwater weg en is Dirk Laureyssens écht iets op het spoor. Zo niet, dan zijn er nog genoeg andere wetenschappelijke gebieden die misschien wél veelbelovend door hem onderzocht zijn, elk met unieke, zeer doorwrochten, hoofdpijnmakende theorieën. Erg interessant om te bestuderen.

Links:
Het geheim van de priemgetallen
Pelastraties en waar dat allemaal toe leidt

Labels: ,