dinsdag, september 30, 2008

And now... the end is near...

Kredietcrisis, klimaatcrisis. Is het einde van de wereld nabij?

Wat een spannende tijd om in te leven! Er gaat van alles mis met het verschijnsel dat mensheid heet en we staan voor een enorme uitdaging. Of doorgaan als een kip zonder kop en eindigen als filet of creatief omgaan met de grenzen van de groei.

Zowel de kredietcrisis als de klimaatcrisis zijn ontstaan uit de gedachte dat er zoiets kan bestaan als oneindige groei, oneindige voorraden en oneindige buffers. Dat dat niet kan, weet iedereen wel, maar zolang de wal het schip niet keert is dat iets waar komende generaties zich bezorgd over mogen maken.

En nu lijkt het erop dat wíj die komende generatie zijn en dat de tijd om je zorgen te maken is aangebroken.

De bailout om banken in Amerika te redden is een oplossing voor de korte termijn, volgens Wikipedia: "However, often bailouts are merely delaying the inevitable, as a government or investment structure attempts to avoid putting a large quantity of illiquid assets on the market, which would force other similar entities to write down their assets".

Ik heb geen verstand van economie, maar ik schat in dat het onvermijdelijke zal bestaan uit het herschrijven van economische wetten waarin het cyclische in plaats van het lineaire denken centraal zal staan. De wereld zal er daarna heel anders uitzien.

Maar het is waarschijnlijker dat we doorgaan met het oude economische systeem, omdat dat nou eenmaal wereldwijd gebruikt wordt. Maar omdat die economie onbeperkte groei nodig heeft, zal het centrum van de economische macht worden verschoven van Amerika naar, laten we zeggen, China. Daar is nog genoeg groeipotentie en dus voorlopig nog genoeg ruimte om de droom van oneindige groei voort te zetten. De wereld zal er daarna heel anders uitzien.

Dan is er de klimaatcrisis. Dit jaar heeft de Noordpool het nog gered. Maar wie denkt dat het broeikaseffect een temperatuursverhoging van een paar graden betekent, heeft het mis. Er bestaat zoiets als het "runaway greenhouse-effect" (versterkt broeikaseffect). Het betekent dat het broeikaseffect leidt tot processen die zelf ook voor een broeikaseffect zorgen. Deze positieve feedback zorgt ervoor dat het broeikaseffect de temparatuur op aarde oncontroleerbaar omhoog stuwt, tot een waarde die ver boven het voor leven acceptabele niveau zal liggen.

Een van deze meest gevreesde processen is het smelten van methaanhydraten op de bodem van de oceanen. Daar bevindt zich een ongelofelijke voorraad methaan, opgesloten in waterijs. Methaan is een broeikasgas dat 20 keer effectiever is dan CO2. Als de oceanen opwarmen vanwege het broeikaseffect dat nu bestaat, zal dit methaanhydraat smelten en de voorraad methaan in de atmosfeer brengen. De temperatuur zal dan tot ongekende hoogten opklimmen en menselijk leven op aarde moeilijk of onmogelijk maken, ook al brengen we de uitstoot van CO2 terug tot nul.

Onderzoekers hebben nu hoge waarden methaan vastgesteld bij de Noordpool. Dit kan het begin inluiden van dit versnelde broeikaseffect. Het menselijk leven op aarde zou dan nog gered kunnen worden door het in de ruimte schieten van honderden satellieten die het zonlicht tussen de aarde en de zon tegenhouden, zodat hier een kunstmatige winter ontstaat.

Alsof dat nog niet genoeg is, denken onderzoekers dat er een omkering van het aardmagnetisch veld in het verschiet ligt. De laatste omkering heeft 780.000 jaar plaatsgevonden. Voordat een omkering plaatsvindt, neemt het aardmagnetisme eerst sterk af. Dit laatste blijkt nu te gebeuren. Aardmagnetisme zorg ervoor dat wij beschermd zijn tegen kosmische stralen. Onderzoekers verwachten dat tussen nu en 1500 jaar de omkering zal plaatsvinden en dat we dus rekening moeten houden met verhoogde kosmische straling. Het verdwijnen van het aardmagnetisme zal zorgen voor meer kanker, misgeboorten en het sluiten van een aantal kompasfabrieken.

We kunnen bij de pakken gaan neerzitten, maar we kunnen het ook als een uitdaging zien. Na het leren van een wijze les kunnen we een planetaire beschaving worden, die rekening houdt en in harmonie is met de wetten van de aarde en de kosmos.

Links:
Deccan Herald - Methane chimneys
FOXNews - Earth's Magnetic Field Expected to Flip Soon

Labels: , ,