maandag, april 02, 2007

Gewenste en ongewenste wanorde

Tijdens een verhuizing gaat de meeste tijd zitten in het op de millimeter vastplakken van banen behang, het op de millimeter rechttimmeren van laminaat en het op de millimeter beschilderen van kozijnen en muren. Het is een volkomen bizar gedragspatroon, maar helemaal geaccepteerd, want geen mens die er raar van opkijkt. Het menselijke brein is blijkbaar allergisch voor chaos in z'n directe omgeving.

Maar waarom vinden we het helemaal in orde dat bijvoorbeeld het houtpatroon van het laminaat chaotisch is?

Misschien omdat wij zijn geëvolueerd omgeven door chaotische patronen in de natuur. De meest voorkomende chaotische patronen, zoals hout, hebben we gelabeld als mooi of ordelijk, zodat we onze behoefte aan orde konden richten op door ons te beïnvloeden gebieden.

Chaos ontstaat wanneer elementen niet ordelijk gerangschikt zijn. Door een verzameling chaotische elementen zelf tot element te verheffen, verdwijnt de chaos. Chaos is daarmee een kwestie van hiërarchie en perceptie.

Dat verklaart een hoop. Niet alleen voor verhuizingen, maar ook voor politieke tegenstellingen. Wat de een als onoverkomelijk en stuitend ervaart, heeft de ander geaccepteerd als element binnen een groter ordelijk geheel.

Labels: , ,