vrijdag, november 03, 2006

Debat

Vanavond het televisiedebat tussen Wouter Bos en Jan-Peter Balkenende op RTL 4. Wat zal winnen, de granieten grijns van Balkenende of de part-time Robin Hood van Woud 'n Bos?

De tactiek van Balkenende is duidelijk: positivisme. Dat is wat de mensen nodig hebben na het tranendal van de afgelopen jaren. Nu het weer wat beter gaat met de economie mogen we weer blij zijn met elkaar en met Nederland.

Let bij Balkenende vanavond op de volgende woorden: samen, met elkaar. Typisch socialistische woorden, dus eigenlijk gek dat een rechts van het midden partij dat gebruikt. Het zijn woorden die al vaker door propagandisten zijn gebruikt. Join the club, we gaan er samen voor, we doen het met elkaar. Het zijn holle frasen, maar geeft je toch het gevoel van saamhorigheid en het gevoel dat jouw inbreng en mening gewaardeerd wordt. IJzersterke tactiek dus, zeker in deze tijd waar de samenleving verdeeld is geraakt. Ook al geldt dat samen niet voor de uitgeprocedeerde asielzoeker.

Ook zinspeelt Balkenende op nationalistische gevoelens. We mogen weer trots zijn op Nederland. Hoewel er veel is waarvoor we ons terecht mogen schamen, dankzij bijvoorbeeld Rita Verdonks acties, willen we maar al te graag vergeten. Liever trots en vergeetachtig dan de deuk in ons imago voelen en er iets aan doen.

Ik ben benieuwd waar Wouter Bos mee komt, om de gemakkelijk op te wekken sentimenten bij de kijker om te buigen. Jan-Peter speelt op ons gevoel, Wouter probeert ons verstandelijk te overtuigen. Ik ben bang dat mensen vooral met hun onderbuik gaan stemmen.

Zodra politici doorkrijgen dat je kiezers kunt manipuleren door op hun gevoel te spelen, is het einde van de democratie in zicht. Goed dat er een stemwijzer is die de kiezer dwingt even na te denken om een keuze te maken. 't Zal niet veel helpen. Als de verkregen stemsuggestie niet overeenstemt met de onderbuik, zal de stemwijzer wel niet kloppen.

Ik verheug me op vanavond. Ik heb m'n politieke keuze al gemaakt, maar ik ben erg benieuwd welke tactieken Bos en Balkenende gaan inzetten om hun kiezers te overtuigen. Ook ben ik benieuwd hoe Frits Wester, berucht om zijn rechtse standpunten, het geheel neutraal weet te omlijsten...

Labels: