De theorie van alles

Maar deze theorie kan daar verandering in brengen. Het is een relatief eenvoudig te begrijpen theorie, in vergelijking met de hersenkrakende string-theorie.
Garrett kreeg zijn eureka!-ervaring ("Holy crap!") toen hij las over een complexe, achtdimensionaal wiskundig patroon met 248 punten (zgn. E8). De formules die dit patroon omschreven bleken overeen te komen met de formules die hij had opgesteld om materiedeeltjes en krachten in kaart te brengen.
"E8 is misschien wel de mooiste wiskundige structuur die er bestaat en dat maakt het erg bevredigend dat de natuur juist deze vorm heeft uitgekozen", zegt Garrett, "ik denk dat het universum pure geometrie is, een prachtige vorm die draait en danst langs ruimte en tijd."
In het kort komt het hierop neer. Als twee deeltjes botsen, bijvoorbeeld A en B, kan A veranderen in C. Waarom niet in D, E of F weten we niet. Maar de theorie van Garrett voorspelt alle interacties die tot nu toe gemeten zijn feilloos. Het werkt als volgt: de deeltjes A, B en C bevinden zich in een geometrisch patroon met een centrum. Neem de routebeschrijving van het centrum naar A en de routebeschrijving van het centrum naar B. Tel die twee routebeschrijvingen bij elkaar op en voilà, je komt uit bij C.
Wat zijn de implicaties van een theorie van alles? Volledige beheersing van alle natuurwetten. Wie weet wordt het mogelijk anti-zwaartekracht op te wekken. Als het hele scala aan deeltjes en hun onderlinge relaties begrepen wordt, kan het in principe mogelijk worden zwaartekracht op te wekken door op een of andere manier gebruik te maken van een van de andere krachten zoals elektriciteit of magnetisme.
We gaan een spannende tijd tegemoet, nu deze theorie heel binnenkort getest kan gaan worden. In 2008 wordt de LHC, een gigantische deeltjesversneller in Genève, aangezet.
Links:
Wikipedia - Garrett Lisi
Meest gestelde vragen beantwoord door Garrett Lisi
An Exceptionally Simple Theory of Everything
New Scientist - Is mathematical pattern the theory of everything?
YouTube - Is this the theory of everything?

Labels: kwantumfysica, wiskunde
0 Reacties:
Een reactie posten
<< Home