zondag, januari 11, 2009

Buitenaardse grondwet

Dankzij een grondwet worden burgers binnen de natie van deze grondwet netjes behandeld - afhankelijk van de fatsoenlijkheid van de grondwet natuurlijk. Niet alle landen hebben een grondwet. Onbeschaafde landen die een dictatuur hebben bijvoorbeeld en superbeschaafde landen die geen grondwet nodig hebben (zoals het Verenigd Koninkrijk). Hoe naties onderling met elkaar omgaan wordt beheerd door de Verenigde Naties. Maar niemand met enige macht zal een resolutie van de Verenigde Naties serieus nemen, omdat er blijkbaar nog niet zoiets is als een planetaire identiteit waarmee men zich kan vereenzelvigen.

Dat het ook anders kan, bewees Gerard 't Hooft, de Nederlandse Nobelprijswinnaar voor natuurkunde. Hij omschreef hoe deeltjes eruit zien die we nooit zullen zien. Als dank voor zijn bijdrage aan de wetenschap werd er een asteroïde (asteroïdes zijn rotsblokken in een baan om de zon die soms op aarde botsen om daar dinosauriërs uit te laten sterven) naar hem genoemd: asteroïde 9491 Thooft (omdat apostrofes niet kunnen in de naamgeving).

Dit hemellichaam is een lichtend voorbeeld (hoewel als zodanig niet zichtbaar aan de nachtelijke hemel) hoe wij op aarde onze zaakjes kunnen regelen. Anton 't Hooft schreef voor dit armzalige rotsblokje namelijk een grondwet die overal op dit rotsblok geldig is.

De grondwet bepaalt onder andere dat keyboards met een apostrof streng verboden zijn.

Link: Constitution 9491 Thooft

Labels: ,