donderdag, juli 24, 2008

Op de schaal van Carnivoor

De meerderheid van de mensheid bezondigt zich aan het eten van vlees. Niet zo slim want daardoor ontstaat er een tekort aan landbouwgrond om alle monden in de wereld te voeden. Maar daarnaast zorgt het eten van vlees voor dierenleed.

Niet het leed dat ontstaat als dieren elkaar in de vrije natuur opeten, wat gruwelijk en kortstondig is, nee, het leed van de intensieve veeteelt, wat ook gruwelijk maar langduriger is. Hadden dieren maar geen hersens, dan was er niets om je schuldig over te voelen. Maar voordat het zover is -we kunnen binnenkort waarschijnlijk dierloos vlees in een laboratorium kweken, zie dit artikel-, bedacht ik de schaal van carnivoor, waarmee je kunt uitrekenen hoe erg het is dat je een bepaald dier leed berokkent vanwege zijn vlees.

Een dier zonder hersens kan geen leed ervaren. En een dier met veel hersens heeft meer besef en bewustzijn om te concluderen dat het lijdt. Dus de eenvoudige stelregel is hier: hoe meer hersens hoe meer leed. Maar als dat leed honderden kilo's vlees oplevert is dat minder een bezwaar dan als het slechts enkele grammen zou opleveren. Het leed moeten we dus afzetten tegen het lichaamsgewicht.

Dolfijnen, mensen en muizen zijn het ergst om op te eten. Als het minst komen walvissen en kippen uit de bus. Die Chinezen zijn zo gek nog niet!

Op de schaal van carnivoor


Labels: , , ,

2 Reacties:

Blogger Frans zei...

Ik eet ook graag kalkoen, tonijn, parelhoen, fazant, makreel, haring, kabeljouw, tilapia, pangasius, en ga zo maar door. Hoe bepaal ik hun scoor-op-de-schaal-van-carnivoor?

6:21 p.m.  
Blogger Felix zei...

Visachtigen kun je als schaalmodellen van de walvis beschouwen en daar dus dezelfde carnivoorscoor aan toekennen. Gevogelte vallen onder de rubriek kip.

Overigens heeft de krokodil de allerbeste carnivoorscoor. Maar het lichaamsgewicht van dat beest zit 'm voornamelijk in zijn niet eetbare schubben. Om mijn theorie eenvoudig te houden heb ik dit dier daarom simpelweg uit het overzicht weggelaten.

10:16 a.m.  

Een reactie posten

<< Home