woensdag, augustus 08, 2007

Survival of the fittest

De Evangelische Omroep heeft gebruik gemaakt van het belangrijkste principe van de evolutietheorie met het doel deze theorie te elimineren: survival of the fittest.

Mammals, de serieDe EO besloot de volledige 10e aflevering van de BBC-documentaire The Life of Mammals te schrappen, omdat maker en presentator David Attenborough hierin evolutie behandelt. Ook verwijzingen naar evolutie in andere afleveringen en het benoemen van ouderdom van de aarde werden weggeknipt. Daarnaast verscheen een DVD van de serie, die in het origineel de ondertitel draagt The complete series, maar in de EO-versie EO-natuurdocumentaires. Nergens werd vermeld dat er was gerommeld met de oorspronkelijke inhoud.

De kunstgreep kwam aan het licht door Gerdien de Jong, hoofddocent evolutiebiologie aan de Universiteit van Utrecht. Volgens haar "een kwalijke zaak", volgens EO-directeur Henk Hagoort "een kwestie van eindredactie".

EO knipt zich een weg naar GodEindredactie of censuur? Een kwestie van interpretatie. Een eindredacteur houdt rekening met de doelgroep, in het geval van de EO mensen die geloven dat het heelal, de aarde en het leven daarop in een midweekje is ontstaan. Maar door een serie aan te kopen die o.a. evolutie behandelt, wordt die doelgroep eventjes vergeten. Naderhand de serie bijsnijden zodat het nog een beetje lijkt op datgene wat de doelgroep graag hoort en ziet, heeft tot veel kritiek geleid. De EO had er beter aan gedaan een serie aan te kopen die bij voorbaat voor de doelgroep gemaakt was.

Op het EO forum zegt moderator Vlavia, op dit forum een van de weinige vurige voorstanders van het ideologisch aanpassen van informatie, dat "het NOS-journaal toch ook niet neutraal is". Met andere woorden, iedereen bezondigt zich aan het verminken van de waarheid, dus is het niet erg als wij dat ook doen, zeker niet als God daar blijer van wordt.

Alleen die scènes die passend waren voor het gedachtengoed van de EO overleefden de "eindredactie". Typisch een geval van survival of the fittest. De serie is geëvolueerd, zodat het past in zijn omgeving, namelijk de EO en haar kijkers.

Labels: ,