zondag, juni 04, 2006

Het oude Egypte ontsluierd

Ooit zag ik een docu over de piramides in Egypte waarin Robert Bauval optrad als deskundige. Hij had een opmerkelijke theorie. Hij beweerde dat de piramides (de beroemde drie in de woestijn van Gizeh) veel ouder waren dan men tot dan toe aannam.

Algemeen denkt met dat ze zo'n 2,5 duizend jaar voor Christus gebouwd zijn. Robert Bauval kwam met overtuigende aanwijzingen dat ze rond 10.500 jaar voor Christus stammen.

Want:

1. De piramides komen qua ligging overeen met sterrenbeeld Orion, 10.500 jaar geleden
De ligging van de drie piramides komt exact overeen met de ligging van de drie sterren in de gordel van Orion (Osiris). De drie piramides liggen dicht bij de Nijl, Orion staat dicht bij de Melkweg, die door de oude Egyptenaren als 'Nijl aan de hemel' werd beschouwd. In 10.500 v.Chr. kwam de positie Orion/Melkweg overeen met de positie piramides/Nijl.
2. De Sfinx kijkt uit naar het oosten, waar 10.500 jaar geleden sterrenbeeld Leeuw verrees
De Sfinx kijkt uit naar het exacte oosten. Tegenwoordig verrijst de zon in Vissen bij het begin van de lente, maar 10.500 jaar geleden was dat Leeuw, de tegenhanger van de stenen leeuw, de Sfinx.
3. Erosiesporen op de Sfinx suggereren een veel hogere leeftijd
Het lichaam van de Sfinx vertoont duidelijke sporen van erosie die alleen door water kan zijn ontstaan. Het klimaat van Egypte is echter altijd zeer droog geweest, op grote watervloeden na die tot 10.000 jaar v.Chr. huishielden.
4. Zowel het sterrenbeeld Orion als Leeuw begonnen 10.500 jaar aan een nieuwe cyclus
Sterrenbeeld Orion stond 10.500 jaar geleden het laagst aan de hemel en ging vanaf dat moment weer stijgen. Sterrenbeeld Leeuw kwam voor het eerst in het oosten op, waardoor het 'tijdperk van de Leeuw' begon (net zoals nu het tijdperk van Waterman aan gaat breken omdat het sterrenbeeld Waterman binnenkort in het oosten zal opkomen).
5. Orion en Leeuw namen in de Egyptische leer een belangrijke plaats in
Het gebied in de hemel dat door de oude Egyptische teksten 'Doeat' werd genoemd, werd gedomineerd door de sterrenbeelden Orion en Leeuw. Beide sterrenbeelden lijken op de grond in Gizeh te zijn afgebeeld.

De gevolgtrekkingen van deze gewaagde theorie is dat het ontstaan van de menselijke beschaving veel ouder is dan gedacht en het zijn oorsprong vindt in een vaag verleden, door sommigen als Atlantis aangeduid. De theorie is om precies te zijn te gewaagd en wordt door de gevestigde orde honend weggelachen, misschien wel terecht.

Boek:
De boodschap van de Sfinx - Robert Bauval & Graham Hancock

Website:
The official Graham Hancock website
Skepsis

2 Reacties:

Blogger Frans zei...

Felix, interssante beschouwing. Dank. Ik kan er misschien nog iets aan toevoegen: het verhaal van de kaart van Piri Reis. Voor het verhaal zelf, zie op http://www.home.zonnet.nl/pollie_37/Map.htm. Daarin lees je over de zeer opmerkelijke landkaart die door een Turkse admiraal werd samengesteld in 1513. In dat verhaal staat dat deze zeer gedetaileerde en exacte landkaart vanuit een perspectief in de lucht kan zijn getekend. Wat er niet in dit verhaal staat is dat dit punt ïn de "lucht" loodrecht boven de grote piramide van Gizeh zou moeten zijn. Een fascinerende gedachte.

9:42 a.m.  
Blogger Babs zei...

Wat te denken van de mysterieuze lijnen van Nazca in Peru. Dit zijn enorme geometrische figuren en diervormen in het landschap van de San José Pampa. Elk figuur is uitgevoerd in een onafgebroken lijn en is tot 200 meter lang. Het totale gebied is zo'n 500 vierkante kilometer groot. De lijnen van Nazca zijn al uitgelegd als een reusachtige, astronomische kalender,
verbonden met de opkomende en ondergaande punten van hemellichamen. Of heilige paadjes tussen omliggende 'huacas' of heilige plaatsen. Het is ook bewonderenswaardig dat men in staat was zulke perfect rechte lijnen in het landschap te trekken. Alleen van een grote hoogte is te zien dat dit dieren voorstellen.

6:18 p.m.  

Een reactie posten

<< Home