zaterdag, juni 03, 2006

Doomsday 2

De Maya's hadden een typische tijdrekening. Zo kenden ze een baktun, dat uit 144.000 dagen bestaat en een serie van 13 baktun was een hoofdcyclus. Daarna kwamen alle getallen weer op 0 te staan en begon alles opnieuw. De laatste keer dat deze hoofdcyclus startte was op 6 september 3114 voor Christus. De hoofdcyclus eindigt op 21 december 2012. Natuurlijk voer voor eindtijddeskundigen (of onheilsprofeten). Zo zou de zon in dat jaar zo gaan vlammen dat wij geroosterd worden (2012 is een maximum van een 11-jarige zonnecyclus). Of er zou een asteroïde uit de lucht komen vallen.

Gelukkig is het al bijna zover. Dat scheelt een hoop kopzorgen over wat er zou kunnen gaan gebeuren.

3 Reacties:

Blogger Frans zei...

Dank voor deze post. Zet een mens aan het denken. Franz heeft altijd zijn grote twijfels bij dit soort beschouwingen. Dat komt door stellingen als "De laatste keer dat deze hoofdcyclus startte was op 6 september 3114 voor Christus." Franz wordt daar een beetje kriegelig van. Hoe kan iemand dat in vredesnaam zo exact beweren? Op z'n best is dit de conclusie uit het toepassen van een bepaalde theorie, die op zijn beurt weer is gestoeld op diverse aannames. Franz moet opeens heel sterk aan drijfzand denken.
Welk leuk om te lezen trouwens, over baktuns en zo.

9:50 a.m.  
Blogger Felix zei...

Volgens Wikipediais 6 sep 3114 het waarschijnlijkst omdat die het best correleert met atronomische, etnografische, koolstofdaterende en historische bronnen.
Andere correlaties tussen de Maya kalender en die van ons komen op honderden jaren eerder of honderden jaren later.

11:51 a.m.  
Blogger Babs zei...

Zijn Mirjam en jij een wedstrijdje "wie plaatst de meeste items in een dag?" aan het houden ofzo? Ik heb amper tijd om het bij te houden!
Ik herken helemaal Michael in de onderwerpen, jij schudt het even zo achter mekaar uit de mouw, hahaha. Nog niets veranderd in al die jaren!

12:41 p.m.  

Een reactie posten

<< Home