donderdag, juni 01, 2006

SETI

Ik heb vanavond maar weer eens SETI geïnstalleerd op m'n pc. Of eigenlijk BOINC. Met BOINC kun je de rekenkracht van je computer inzetten om ingewikkelde problemen op te lossen. De rekenkracht van jouw computer wordt dan gecombineerd met die van miljoenen andere computers die net als jij BOINC hebben geïnstalleerd. Dat levert dus een wereldwijde supercomputer op die zeer snel problemen kan oplossen waar anders jaren, misschien wel eeuwen aan gewerkt zou moeten worden.

Problemen die met BOINC opgelost kunnen worden zijn oa.
- ontwikkelen van medicijnen
- klimaatontwikkeling
- speurtocht naar buitenaardse radiosignalen

De speurtocht naar buitenaardse radiosignalen is natuurlijk het spannendst. Als we ET (of het pre-Spielbergse groene mannetje) vinden, kan hij ons meteen helpen medicijnen te ontwikkelen en klimaten te beheersen.

Het geeft je een warm gevoel mee te werken aan een belangrijk vraagstuk. Er zijn al honderden potentiële radiosignalen gevonden, die kunnen toebehoren aan een buitenaardse radiozender.

Volgens de statistieken moet het wemelen van leven out there. We wonen in een melkwegstelsel dat uit 100.000.000.000 andere zonnen bestaat, waarvan de meeste, zo blijkt, planeten hebben. In het heelal bevinden zich nog eens 100.000.000.000 andere melkwegstelsels, wat het totaal aantal zonnen 10.000.000.000.000.000.000.000 maakt. Ik heb wel eens gelezen dat dat meer is dan het aantal zandkorreltjes op een strand. Hoe ze dat hebben uitgezocht, wil ik niet weten.

Als we eenmaal een signaal vinden, kunnen we een telescoop richten op die planeet. De huidige telescopen kunnen nauwelijks planeten rond andere sterren zien (wel aantonen), maar er zijn plannen om een ouderwetse camera obscura de ruimte in te sturen. Dat is een camera waar in plaats van een lens, een heel klein gaatje wordt gebruikt. De telescoop bestaat uit twee losse delen: het scherm met het gaatje en de gevoelige plaat. Die twee delen kunnen heel ver van elkaar vandaan gezet worden, waardoor een enorm telescoop effect ontstaat. Zo krachtig, dat je van planeten rond andere sterren wolken en continenten kunt zien. De atmosfeer kan dan geanalyseerd worden en daarmee kan leven worden aangetoond.

Mooie plannen, maar nu schijnt George Bush (kan die man wél iets goed doen?) het budget van NASA te hebben verschoven naar een bemande, onzinnige, vlucht naar Mars. Hij wil natuurlijk zo snel mogelijk een Amerikaanse vlag in dat rode zand planten. Want nu de Chinezen (rood) de ruimte gaan verkennen, is zo'n rode planeet natuurlijk niet veilig meer.

Boinc
SETI
Camera obscura telescoop

Labels:

3 Reacties:

Blogger Babs zei...

Heee Mike,

Leuk zo'n blog. Het was even omslachtig om een reactie te posten, opeens heb ik zelf (per ongeluk?) ook een weblog aangemaakt getiteld "acht dagen in een week" hahaha.
Wat las ik nu... Mr.Bean overleden en Biotex moet naar de dokter? Wat mankeert hij dan?
Als wij jullie niet meer zien.... Veel plezier in Turkije! (Jeetje jullie moeten nog wel veel doen vooraf).

Groeten van Wanda.

10:00 a.m.  
Blogger Babs zei...

Heee Mike,

Ik had wel een reactie van je verwacht op mijn "spontaan ontstane blog"! Misschien te druk?
Over die afbeelding bovenaan... zijn dat niet dingen voor injectienaalden, ampullen ofzoiets dergelijks. Reageerbuisjes zien er toch heel anders uit?
Nouja, wie weet hoor ik nog wat van je, vooral omtrent Biotex.

Groetjes van Wanda.

6:34 p.m.  
Blogger Felix zei...

Hai Wanda,

Ik had gereageerd via jouw blog! Je hebt volgens mij gelijk wat die reageerbuisjes betreft... het zijn volgens mij inderdaad ampullen of iets dergelijks... nou ja het blijft in de sfeer van laboratorium/onderzoek.

1:00 p.m.  

Een reactie posten

<< Home