donderdag, december 21, 2006

De logische bom

De beste manier om een geciviliseerd land te ontwrichten, is niet anthrax, niet polonium, maar het e-mailen naar iedere inwoner van een onoplosbaar logisch probleem.

Onderstaand probleem vond ik op de blog van Birdy Num Num en houdt menigeen sindsdien uit z'n slaap. Ik heb de driehoekjes uitgeprint en uitgeknipt, over elkaar heengelegd, maar alles wijst erop dat mijn basis wiskundekennis hier tekort schiet. Alle hoop om een geünificeerde theorie van Alles te vinden, door de relativiteitstheorie en de kwantumfysica met elkaar te verbinden, is vervlogen. Ik kan die plek op de kast, gereserveerd voor de Nobelprijs, beter voor iets anders gebruiken. Een leuk plantje bijvoorbeeld.

Hieronder het probleem. Vier figuurtjes vormen samen een driehoek. De oppervlakte van deze driehoek is 32,5. De som van de oppervlakte van de figuurtjes is 32. Verschuiven van de figuurtjes levert een zelfde driehoek op met één blokje eruit, is 31,5. Uitknippen van de figuurtjes bewijst dat er niet met de oppervlakte gerommeld is.

Voordat ik de slapelozenkrant ga uitdelen bij de supermarkt hoop ik dat iemand kan helpen. Wie helpt de slapelozen? Geen geld graag, maar oplossingen.

Update: Ik ben eruit. Na 400 liter warm water, een beetje zeep en a little help from my friends is de Oplossing gevonden. Maar het is jammer om die hier te publiceren. Wie ook weer rustig wil gaan slapen en de oplossing wil weten kan een mailtje sturen naar reageerbuis, gevolgd door een apestaartje, gevolgd door dagboekkamer.nl, onder vermelding van driehoekprobleem.

Labels:

3 Reacties:

Blogger Babs zei...

Het schijnt dat ik de gemoederen flink bezig blijf houden...

6:06 p.m.  
Blogger Babs zei...

Ik ben wel heel erg benieuwd naar de oplossing... stuur mij maar een mailtje! Knap van je dat je het gevonden hebt, maar dat kon ook niet anders, jou kennende...!

6:09 p.m.  
Anonymous Jan Jaarsma zei...

Hij is leuk :-). Maar na enig rekenwerk ben ik er toch uitgekomen.
Tip: reken de helling na, wat stijgt deze per eenheid? en klopt dat met de ingevulde deelvlakjes?

10:18 p.m.  

Een reactie posten

<< Home