woensdag, juni 13, 2007

Stroom uit de lucht

Draadloze elektriciteit. Sommigen zijn verbaasd dat het er nog niet is, nu alles draadloos schijnt te gaan. Het probleem met versturen van elektriciteit is dat de kracht van het signaal kwadratisch afneemt met de afstand tot de bron. Bij het versturen van informatie is dat niet zo erg. Als de ontvanger maar gevoelig genoeg is, kan de informatie altijd nog worden opgepikt. Bij het versturen van energie moet het opgevangen veld sterk genoeg zijn om er nog iets mee te kunnen doen.

Dat zou bereikt kunnen worden door het elektromagnetische veld maar sterk genoeg te maken. Maar dat valt af te raden, vanwege gezondheidsgevaren (blijkbaar kleven er toch gevaren aan elektromagnetische velden).

Onderzoekers van de Massachusetts Institute of Technology zijn er nu toch in geslaagd voldoende energie te versturen om een 60 watt lamp draadloos te laten branden. Ze bereikten dit door een metalen kooi onder een pulserende stroom te zetten. Het elektrische deel van het elektromagnetische veld bleef binnen de kooi, zodat alleen het niet-schadelijke magnetische deel uitgestraald werd. De ontvanger resoneerde in dezelfde frequentie als de pulserende stroom en kon de magnetische energie daardoor opvangen en omzetten in elektrische stroom. Eureka!

Maar hoe zit het met het opladen van magnetisch gevoelige pacemakers?

Link: New Scientist

Labels: